SAFFET ÇAKIR

OKYANUSLARA YOLCULUK

MENÜLER
Site Haritası
Takvim

KURBAN VE PAYLAŞIM

Paylaşma Bilinci ve Kurban                                                  

      Kurban, Allah’ın rızasını kazanmak amacı ve belirli vakitte ibadet niyetiyle, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı, usulüne uygun olarak kesmek demektir. Kurban, bir mü‘minin, başta kendi canı olmak üzere, yeri geldiğinde bütün mal varlığını Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun sembolik bir ifadesidir. Müslümanlar kurban kesmekle Allah’ın kendilerine vermiş olduğu sonsuz nimetlere karşı fiili şükürde bulunmuş olurlar. Hayatımızda gerek fert, gerekse toplum açısından çeşitli yararlar taşıyan Kurban ibadetiyle hem Rabbimizin emrini yerine getirmiş, hem de kestiğimiz kurbanın etini diğer insanlarla paylaştığımız için onlarla samimi bir iletişim kurmuş oluruz.
    Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) bayram günlerinde, hali vakti yerinde olan mü‘minlerin bu ibadeti yerine getirmelerini teşvik ederek:
“Ademoğlu kurban bayramı günü, Allah katında kurban kesmekten daha sevimli bir iş yapmamıştır. Şüphesiz o kesilen kurban kıyamet günü boynuzları ve kılları ile gelir. Hiç şüphe yok ki, kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah katında kabul görür. Öyle ise gönüllerinizi kurban ile hoş edin.”  buyurmuşlardır.

     Kurban kesmenin akıtılan kandan ve dağıtılan etten ibaret olduğunu zannetmek doğru değildir. Kurban edilecek hayvanın ibadet niyetiyle kesilmesi lazımdır. Zira Allah (cc)’ya ibadet maksadıyla kesilmeyen hayvanın herhangi bir ibadet değeri yoktur. Kur’ân-ı Kerîm’de Yüce Allah; “Onların ne etleri, ne de kanları Allah’a ulaşmaktadır. Fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır”  buyurmaktadır.
      Kurban bayramı sadece kurban kesenlerin bayramı olmamalı, paylaşılan kurban etleri, biz Müslümanların birbirleriyle kaynaşmasına vesile olmalıdır. Bu durum sosyal dengenin ayakta tutulmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü kesilen kurbanın etinden; komşular, akrabalar, fakirler ve muhtaçlar faydalanmaktadırlar. Böylece insanlar arasında sevgi ve muhabbet bağı oluşacaktır.

Çünkü yüce Rabbimiz Hac suresinin 36. Ayetinde kesilen kurbanlar için: ‘’…Sizde yiyin, isteyene de yedirin, utancından istemeyen fakire de yedirin.’’ Buyurarak kesilen kurban etinin ihtiyaç sahiplerine dağıtımını emretmiştir. Bu konuyu Hz. Peygamber onaylamış ve :’’Kurban etini üçe bölünüz; bir bölümünü evde bırakın diğer iki bölümünü komşulara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtın:’’ Buyurmuştur.
      Mü’min sadece kendisini düşünen insan değildir.
“Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir.”
  diyen yüce kitabın muhatapları bizleriz elbette.
      Bunun için her zaman olduğu gibi bu yıl da,  kurbanlarımızı muhtaç olan insanlara ulaştırmamız bizim başlıca görevimizdir. Bu konuda ;
“Kul kardeşine yardımcı olduğu müddetçe Allah da kuluna yardımcıdır”  diyen Peygamberimizin ümmetiyiz.  Paylaşmak güzeldir, Allah’ın rızasını kazanmaktır, sosyal adaleti yerine getirmektir diyerek sizleri Allah’a emanet ediyorum.

 Saffet Çakır

Dalyan Camii İmam –Hatibi

ÇEŞME -İZMİR
Saat
Hava Durumu