SAFFET ÇAKIR

OKYANUSLARA YOLCULUK

MENÜLER
Site Haritası
Takvim

TAKVA

ALLAH’IN SEVGİSİNİ KAYBETME KORKUSU (TAKVA)

Abdullah b. Mes’ud’tan nakledildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Allah’ım senden hidayeti, takvayı, iffeti ve gönül zenginliğini istiyorum” (Müslim, Zikir, 72). Hadislerde bazen tek bir konuya vurgu yapılır bazen de toplu şekilde birbirleri ile bağlantılı konuların hepsine vurgu yapılır. Birlikte zikredilen konular, çoğunlukla birbirini tamamlayan ve destekleyen konulardır. Allah’tan gelen güzel bir hidayet, hidayetin ruhuna uygun bir takva, takvanın beraberinde getirdiği iffetli bir yaşam ve ardından gönül zenginliğine ulaşmakla zirve yakalanmış oluyor.
 
Hidayet, kişinin gözünü ve gönlünü hakikate açması ile başlar. Önyargılarından arınmış bir zihnin, okuduklarını, gördüklerini ve duyduklarını makul ölçüler içerisinde değerlendirmesi ile hidayete doğru mesafe kat edilmiş olur. Allah, hakikati görmek isteyenler için türlü işaretler ve ayetler ile yardımcı olmaktadır. Hidayet, biraz bizim gayretimiz, biraz da Rabbimizin yardımı ile elde edilebilecek güzel bir neticedir. Hidayeti anlamlı kılan şey ise, arkasından gelecek takvalı bir yaşamdır.

Takva, bazen en hayırlı azık, bazen de bir çıkış kapısı olarak ayetlerde ifade edilir: “...Azık edinin; kuşkusuz azığın en hayırlısı takvâdır...” (Bakara, 2;197) ; “...Kim Allah’a saygısızlıktan sakınırsa, Allah ona bir çıkış yolu gösterir” (Talak, 65;2). Azık, insanın yaşamını devam ettirmesi için ihtiyaç duyduğu yiyecektir. Burada da manevi yaşamını devam ettirebilecek azığın takva olduğuna vurgu vardır. Maneviyatın devamı için takvaya ihtiyaç vardır. Böyle bir hassasiyetle yaşamına devam edenler için de Allah bir çıkış kapısı gösterecektir.

Saat
Hava Durumu