SAFFET ÇAKIR

OKYANUSLARA YOLCULUK

MENÜLER
Site Haritası
Takvim

KULLUK VE MİRAÇ

Saffet ÇAKIR - KULLUK VE MİRAÇ

Eşrefi mahlukat olarak yaratılan insan kendisinin niçin yaratıldığını, nerden gelip nereye gideceğini bilmek zorunda olduğu gibi, kendisine yüklenen misyonunda farkında olmak zorundadır. İnsan, Allah'ın (c.c)insana lütfetmiş olduğu şerefi taşıma sorumluluğunun bilincinde olmalıdır. Tasavvufta buna,'kendini bilme' bilinci dendiği gibi,'kendini bilen rabbini bilir senteziyle de insanı özetler. Kendini bilen insan, kâinattaki konumunu tespit eder.

Kur'anın ifadesiyle sorumluluk şerefini dağlar ve diğer canlılar yüklenememiştir. Bu şerefi Cenab-ı Hak ancak insana yüklemiştir. İnsan ise bu şerefli görevi tertemiz olarak, leke sürmeden yapmalı ve emaneti sahibine teslim etmelidir. Buna Kuranın ifadesiyle “gerçek kulluk” denir. Gerçek kulluk yolunda gayret eden insan, her şeyi Allah adına yapar,onun rızasını kazanmak için gayret eder. Kendisinin Allah için yaratıldığını, Allahtan gelip Allaha döneceğini bilir. Kur'an bunu,''Biz Allah içiniz, Allahtan geldik, ona döneceğiz.''ayeti kerimesiyle özetler. Allahın kendisine vermiş olduğu cüz-i iradeyi insan meşru zeminde onun rızası için,külli iradenin onayıyla kullanır.İnsan bu noktada kulluk bilincine varmış demektir.Bundan sonra miraca doğru seyri süluk başlayacaktır. İnsan bu dünyaya imtihan olmak için gönderilmiştir. Bu imtihanı kazanmak zorundadır ve başka seçeneği yoktur.

Miraç ise,insanın Allaha dönüşü sırasında izlediği yolun sonundaki, insanın makamıdır. Kâinattan soyutlanmış, âlemin dışındadır ve melekler bile oraya erişemezler. Ahh gaflet içindeki insan, anladın mı şimdi Rabbinin sana tahsis ettiği makamı? O halde ona nasıl kulluk edeceğini iyi hesapla... İşte kainatın en şerefli varlığı sensin,artık bu şerefin farkında ol.. Bu şerefi taşımaya layık ol.

Sevgili peygamberimiz niçin miraca davet edildi anladın mı ? Muhammed ümmeti o makama çıksın diye. Ama nasıl? Gerçek kulluk ve namazla... Günde beş vakit miraca davet edildiğini biliyor musun? Biliyorsun. Namazın asıl amacı, beden dili ve manevi ifadesiyle, insanı maddi alemden soyutlayarak miraca yükseltmesidir. Asıl şerefine ermesi ve Allahla konuşması, onu muhatap edinmesidir. Ahh... insan, Rabbin seni muhatap etmek
için çağırıyor sen uyuyorsun..Buda yetmemiş gibi birde seni ahirette cennetle müjdeliyor,uyumanın alemi ne..! O namaz ki, kıyama durduğun zaman seyri süluk başlar, peygamberimizin çizdiği rota ile devam eder. Ta ki, tahiyyata oturduğun zaman tam miraçtasın. Ey insan! Bunun farkında mısın? Yoksa namaz kılarken dahi dünyayla mı hala meşgulsün? Nefsin ince oyunlarını bırak canım namazını kıl, miracına çık, selamladıktan sonra dünyayla zaten meşgul olacaksın.

Peygamberimizin buyurduğu gibi ''Namaz müminin miracıdır.'' hadisini kendine amaç edin. Kuranın hitabıyla: ''Ey huzur bulmuş nefis ! Rabbin senden razı,sen de ondan razı olarak ona dön.!Kullarımın arasına gir. Cennetime gir.!' 'Ayeti kerimesini de kendine rehber ve hedef seç..! Miraca seni taşıyacak namazınla zamanı ölümsüzleştir.Bu ölümsüz zamanı,fani zamana peşkeş çekme,aklını iyi kullan..! Bu doğrultuda hareket ettikten sonra gerçek kulluğun tadına varacaksın. Sonra miraç yolu senin için kutlu ve nurlu bir yol olacak, nefsinde bu yolda terbiye olacak seni Rabbine giden yoldan alıkoymayacaktır. Sonra Allahın tertemiz olarak verdiği kalbini ve emanetini ona huzur içerisinde teslim edeceksin. Buna biz ölüm desek de kur'anın ifadesiyle:' 'Geri dönüş.'' olacaktır. Ruhun görevini yaptıktan sonra sahibine geri dönüşü. Merak etme canım, bu kutlu miraç yolunda sen kulluğuna devam edersen dünyadan ayrılış vaktin sana haber verilecek, hem de tam anlayacağın vakitte ve şekilde. O zaman imtihan sürecinin bitiş düdüğünü heyecanla bekleyecek, bu imtihanı kazanmanın sevinciyle Rabbine kavuşacaksın..
NE MUTLU KAVUŞANLARA..!!

SAFFET ÇAKIR – HAMBURG-2007

Saat
Hava Durumu